-
16 школ Амстердама закроются из-за недостатка преподавателей
Следующая неделя принесет голландским школьникам дополнительные 5 дней каникул. По причине...
-
Знаменитый брюссельский мальчик надевает штаны
Кто не знает знаменитого брюссельского мальчика Manneke pis, который уже много веков привлекает...
-
Голландцы собираются экспортировать русский газ в Германию
Голландцы собираются экспортировать российский газ в Германию. Парадоксальная ситуация, не правда...
-
День Принцев, речь Короля
Роскошные кареты с вензелями, великолепные вышколенные лошади, кучеры в ливреях и гренадеры с...
-
Whatsapp используется в голландском бизнесе
Все больше голландских предприятий начинают понимать удобство общения в известном приложении....
De voorbereiding van 2013 als een Russisch-Nederlands jaar is al gestart. Er zijn veel avtiveteiten gepland om een warme en zakkelijke relatie tussen twee landen verder te bevorderen. Russen weten nog eigen lot niet eens, wat de toekomstige presidenr betreft, maar een ding is duidelijk: 2013 gaat door anyway als een product van de samenwerking van beide landen.
Er zijn volgende programma's in de voorbereiding: Economisch programma: architectuur, stadsontwikkeling en duurzaam bouwen Actuele ontwikkelingen in Rusland op het gebied van architectuur en (duurzaam) bouwen, bieden kansen voor Nederlandse bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de organisatie van het WK voetbal in 2018 en de enorme bouw- en renovatieplannen in grote steden om de groeiende middenklasse te kunnen huisvesten in energiezuinigere woningen.
In de aanloop naar het bilaterale jaar zal de Ruslandwerkgroep van de Dutch Trade Board proberen een cluster van Nederlandse bedrijven bijeen te brengen op dit terrein (architectuur, landschapsarchitectuur, stadsontwikkeling/-planning, infrastructuur en duurzaam/energie-efficiënt bouwen). Vervolgens zal er een gezamenlijk activiteitenprogramma worden ontwikkeld, gericht op 2013 en verder. In dat programma zal ook een regiofocus worden aangebracht.
Bedrijven en kennisinstellingen die zich hierbij willen aansluiten of al relevante projecten/activiteiten op dit gebied uitvoeren in Rusland, kunnen contact opnemen met Joyce Ten Holter (Agentschap NL).
Economisch programma: Agrosector & Holland Village
Het Holland Village is een presentatie van Nederland op het brede terrein van agribusiness en agrofood. Met dit evenement presenteert Nederland zich op het gebied van landbouw en innovatie, als een interessante partner voor handel, investeringen en onderwijs, en als een aantrekkelijke toeristische bestemming. Door gebruik te maken van traditionele en herkenbare Nederlandse beelden en symbolen, biedt het Holland Village ruimte om niet alleen traditionele, maar ook de nieuwste agrarische producten en productietechnieken te laten zien. Door deze combinatie is het goed toegankelijk voor het publiek. Het accent ligt op duurzaamheid, innovatie en uitwisseling van kennis, producten en productiemethodes. Een Holland Village richt zich op agrarische ondernemers en beleidsmakers, studenten, consumenten en potentiële toeristen.
Het Holland Village heeft de afgelopen dertig jaar Nederland en de Nederlandse agrosector succesvol gepromoot in ruim 80 steden over de hele wereld. Op dit moment wordt geïnventariseerd of er voldoende Nederlandse belangstelling bestaat om in 2013 een Holland Village in Rusland te organiseren. Door het flexibele concept kan in principe elk bedrijf of organisatie zich in dit dorp presenteren. Wilt u meer informatie, of wilt u een uitnodiging ontvangen om bij dit traject betrokken te raken, neemt u dan contact op met het Ministerie van EL&I, Pieter de Vries of Jochem Porte of met de Nederlandse Ambassade in Moskou, Suzanne van Tilburg.
Cultureel programma
Sjeng Scheijen is in januari begonnen met zijn werkzaamheden als artistiek leider van het culturele programma voor het bilaterale jaar. Een kort interview ter nadere kennismaking met Sjeng Scheijen en zijn aanpak voor 2013:
Kun je kort iets vertellen over je achtergrond (studie/werk)?
Ik ben afgestudeerd aan de Universiteit Leiden als Slavist, met specialisatie Russisch Letterkunde. Later ben ik daar ook gepromoveerd op een proefschrift over de Russische impresario Sergei Diaghilev. Voor mijn promotie heb ik tien jaar gewerkt als free-lancer voor musea waar ik me heb ontwikkeld als specialist Russische kunst. Tussen 2007 en 2009 werkte ik als cultureel attaché op de Nederlandse ambassade in Moskou. Ik heb altijd veel geschreven voor tijdschriften, catalogi etc. De publieksversie van mijn dissertatie heeft veel aandacht gekregen, is vertaald in het Engels, en binnenkort ook in het Russisch en Japans. Nu werk ik opnieuw aan de Universiteit Leiden, waar ik een nieuw boek schrijf over Russische Kunst, ditmaal de ondergang van de Russische Avant-garde. Mijn eervolle baan als artistiek leider van het Nederland Ruslandjaar, combineer ik daarmee.
Je bent sinds kort ‘Artistiek leider voor het Nederland-Ruslandjaar’. Wat houdt dat precies in en hoe ga je deze functie invullen?
Ik ben verantwoordelijk voor de totstandkoming van het culturele programma van Nederland Rusland 2013. Mijn aandacht gaat dan vooral uit naar het programma in Rusland. Het is een part-time functie die ik als onafhankelijke specialist uitvoer. Het budget is zeer beperkt, evenals de tijd die ik aan het gehele project mag besteden. We zijn dus zeer afhankelijk van initiatieven van cultuurproducenten zelf. Die probeer ik te begeleiden, zodat we sterke partnerschappen opzetten, en culturele producties zoveel mogelijk geconcentreerd op bepaalde plekken en in bepaalde periodes plaatsvinden. Daarnaast probeer ik ook nog een inhoudelijke begeleiding te geven aan een aantal projecten die ik zelf heb geïnitieerd.
Wat kun je vertellen over de voorbereidingen voor het culturele programma? Zijn er al voorbeelden van concrete Nederlandse culturele evenementen in Rusland in 2013?
De opening en sluiting waren al rond voordat ik het strijdperk betrad: De Hermitage Amsterdam opent het jaar met een grootse tentoonstelling gewijd aan tsaar Peter de Grote, het Koninklijk Concertgebouworkest sluit in november het jaar af in Moskou. Verder programmeert het Bonnefantenmuseum een spectaculaire tentoonstelling met een tentoonstelling die de wieg van de Russische Avant-Garde zal laten zien, eindigend in een groots overzicht met vroeg werk van Kandinsky en Malevich. Tot slot presenteert het Groninger Museum een tentoonstelling met de glitz en glam van de meest uitzinnige juwelier aller tijden: Fabergé. Dat moet een grote publiekstrekker worden.
www.programma.ntr.nl/424/kunststof/detail/aflevering/13594760/Kunststof
Wilt u zich aanmelden voor dit evenement of meer informatie ontvangen over het programma in Noord-Nederland, dan kunt u contact opnemen met de organisatie via Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра..
Подробнее...