"Drie communicatiedeskundigen en één journalist. Bijna de verhouding zoals die tegenwoordig gebruikelijk is in real life. Dat kwartet probeerde onder leiding van Goos de Boer de communicatiesores tijdens de Project X-rellen in Haren te belichten."
foto:journaliste Ana van Es van de Volkskrant en communicatie consultant Aize Bouma tijdens discussie over het "Project X" in het cafe "De Sleutel"
Ik persoonlijk zou niet zo snel een burgemeester gaan beoordelen. Kritiek is geen lastige zaak. Jij roept maar iets uit. Wie heeft zelf geen fouten gemaakt? Wie heeft in Nederland wel eens een precedent gehad met een goede oplossing? Het is veel te makkelijk voor een journalist aandacht te trekken door een bekende persoon te gaan beoordelen. Als een kritisch iemand moet jij wel eens zelf een lastige situatie met andere mensen hebben gehad en deze wel perfect oplossen. Dan pas krijg jij recht op een harde zelfverzekerde beoordeling. Daarom heb ik niet veel respect voor de burgemeesterjagers.( Lees verder- klik linksonder)
Haren is zeer intelligente stad, waar 50% bevolking een HBO/WO diploma heeft, dus plattelandsgemeente is niet helemaal van toepassing. Het kenmerk van een intelligente gemeenschap is geen geweld, maar juist een poging om confrontatie te vermijden.
Het is wel mogelijk voor de leiders om meer geïnformeerd te zijn wat moderne Media’s betreft en een manier waarop het werkt. Daar hebben alle critici gelijk in.
Ikzelf vind, dat een hard stromend water kunt u niet stoppen, maar kan wel om laten lopen of laten verspreiden.
Op basis van het informatie, dat gemeente van tevoren binnen had, moest er een afleidende activiteit bedacht worden met een nationaal held als een leider opposit de opgewekte jeugd.
Het kenmerk van jonge mensen is, dat zij nieuwsgierig zijn en veel interesse hebben in de helden of sterren. Daarom kon een beroemde DJ, een topsporter, een zanger of een bekende acteur goed van toepassing zijn.
Een tweede vraag is – de opvoeding van de socialiteit in de zin: een ster moet bereid zijn om dergelijke situaties gratis op te lossen, als echte patriot van Nederland.
Ik kan mij nog herinneren een situatie in Beslaan met een ontvoering van de scholieren (Rusland, Noord Kaukasus), waarin een zanger/showbusiness man veel meer bereikt had, dan alle politici.
Politici zijn in alle tijden veel minder populair, dan acteurs. Helaas.
Tijdens mij optreden (ik ben niet genoemd in de artikelm van Symen Bosma, maar sta wel netjes op de eerste foto eronder) heb ik geprobeerd mensen te overtuigen om minder vijandig op te treden tegen de jongeren, die hun weg kwijt hebben geraakt. Zij zijn toch onze kinderen. We moeten leren de juiste waarden voor hun naar vooren brengen. Dit doen we met behulp van een leider in de opgewekte groep, als het lukt deze te ontdekken.
Rayisa Warner-Shumak